mrt

Reactivitatile alimentare pot juca un rol important in multe afectiuni comune. Afectiuni de sanatate cronice cum sunt problemele digestive, migrenele, durerile articulare si musculare, oboseala cronica sunt toate simptome negative care pot fi cauzate de reactia sistemului imunitar la alimente, aditivi sau alte substante din dieta. Cateodata alimentul reactiv poate fi o chimicala cum este solanina si atunci nu este deloc usor de determinat, fara o testare precisa. Iar cateodata chiar si alimente considerate “sanatoase” cum sunt puiul, broccoli sau usturoiul pot cauza simptome negative.

Deseori, sunt mai multe alimente reactive sau chimicale, nu doar unul sau doua. In plus, reactiile pot fi intarziate si/sau dependente de cantitate. Acest lucru inseamna ca nu vei simti reactiile negative decat dupa multe ore sau zile de la ingerare, sau doar daca ai mancat o cantitate prea mare. Din cauza aceasta, alcatuirea unei alimentatii anti-inflamatorii devine dificila, daca nu chiar imposibila fara testul Mediator Release Testing (MRT).

Daca ai reactivitati alimentare, primul lucru care trebuie facut este identificarea alimentelor si a chimicalelor care cauzeaza probleme. MRT este cel mai precis test disponibil pentru a indentifica alimente, aditivi si chimicale care cauzeaza reactii negative. Teste precum ELISA IgG iau in considerare doar un singur potential mecanism, care este implicat in mai putin de jumatate din reactiile la alimente reactive. In plus, IgG nu poate identifica reactii importante la chimicale care se regasesc in alimente.

Alte teste de genul acesta sunt de asemenea limitate in ceea ce priveste mecanismele de determinare a reactivitatilor si nici unul nu poate oferi informatii despre inflamatiile subclinice.

Mai jos poti observa o comparatie intre aceste teste:

Numele testului
MRT
ALCAT
IgG
ELISA Act
Mecanisme testate
5
4
1
?
Precizie
93.6%
83.4%
< 40%
Nu a fost publicat
Reproductibilitate
> 90%
< 50%
> 90%
Nu a fost publicat
Cantitativ
Da
Nu
Nu
Nu
Testeaza alimente si chimicale
Da
Da
Nu
Da
Cum functioneaza testul Mediator Release Testing?

MRT?este un test de sange patentat care cuantifica cat de puternic reactioneaza celulele imune la alimentele si chimicalele testate prin masurarea intracelulara indirecta a eliberarii mediatorilor. Cand sunt eliberati din celulele imune, mediatorii cum sunt histamina, citokinele si prostaglandina produc efecte nocive asupra tesuturilor, ducand la dezvoltarea simptomelor. Identificarea substantelor daunatoare este primul pas catre imbunatatirea sanatatii daca suferi de reactivitati alimentare. Urmatorul pas implica urmarea unui plan personalizat de alimentatie Metabolic Typing, ajustat in functie de rezultatele testului MRT.

De ce este Mediator Release Testing cea mai buna optiune pentru detectarea reactivitatilor alimentare?

Avansat si complet

  • Tehnologie de ultima ora
  • Multiple patente internationale
  • Testeaza cele mai multe mecanisme implicate in procesele inflamatorii
  • Identifica reactii la alimente si chimicale

Precis si de incredere

  • Cea mai ridicata precizie dintre toate testele de reactivitati alimentare
  • Sensibilitate: 94.5%
  • Specificitate: 92.7%
  • Consistenta >90%

Functional si fiziologic

  • Coreleaza cu eliberarea de mediatori proinflamatorii si proalgezici mai bine decat oricare alt test de reactivitati alimentare.
Care este diferenta intre alergie, reactivitate alimentara si intoleranta alimentara?

Termenii alergie, reactivitate si intoleranta sunt deseori folositi in mod gresit. De fapt, inca mai exista discutii in cercurile stiintifice si medicale in ceea ce priveste utilizarea acestor termeni. Consensul general este ca alergia poate fi definita ca o reactie adversa care implica sistemul imunitar. Aceasta poate fi de doua feluri: alergie si sensibilitate alimentara. Intoleranta alimentara nu implica reactia sistemului imunitar.

Alergia alimentara

Poate cel mai cunoscut, dar si cel mai putin comun exemplu este alergia la arahide. Aceasta poate deveni foarte periculoasa datorita socului anafilactic – o hiper-reactie severa a sistemului imunitar cauzata de o eliberare masiva de histamina si alte chimicale din anumite celule albe. Nu toate persoanele cu alergii alimentare pot intra in soc anafilactic. Mecanismul imunologic care determina eliberarea masiva a chimicalelor este numit IgE si este un fenomen bine inteles. Acest mecanism este insa diferit de cel implicat in reactivitatile / sensibilitatile alimentare. Cele mai comune alimente implicate in acest tip de alergii sunt arahidele, alte tipuri de alune si nuci, crustaceele si alte alimente continand sulfati. Persoanele care intra in soc anafilactic pot muri in cateva minute de la ingerarea chiar a unei singure molecule de aliment alergenic.

Alergiile alimentare afecteaza aproximativ 1-2% din populatie. De cele mai multe ori reactiile nu sunt foarte severe, dar sunt imediate si evidente, deci identificarea lor poate fi facuta fara un test de laborator.

Sensibilitati alimentare

Sensibilitatile alimentare ( numite si alergii alimentare intarziate) sunt diferite. Reactiile intarziate se manifesta in multe feluri, si pot afecta orice organ din corp. Reactiile pot apare intre o ora si cateva zile de la ingerare. Din cauza simptomelor intarziate si mecanismelor fiziologice complexe implicate in reactivitatile alimentare, identificarea acestora devine foarte dificila fara utilizarea unui test precis. De multe ori aceste reactivitati se trec cu vederea in programele de vindecare aplicate. In schimb, se ofera deseori anti-inflamatoare si medicatie, care doar mascheaza simptomele negative, fara a rezolva cauza.

Diferenta intre cele doua tipuri de reactii adverse sunt reprezentate in tabelul de mai jos.

Criteriu de comparatie
Sensibilitati alimentare
Alergii alimentare
Organe implicate
Orice sistem din corp poate fi afectat
De obicei limitat la caile respiratorii, piele, tractul gastrointestinal
Aparitia simptomelor
Intre 45 min pana la 3 zile de la ingerare
Intre 1 sec pana la o ora de la ingerare
Tipul simptomelor
De obicei cronice, cateodata acute
De obicei acute, rar cronice
Procentul de populatie afectat
Aprox. 20 ? 30%
1 ? 2%
Mecanismse imunologice
Celule albe
Anticorpi:IgG (si subclasele)
IgM
C3, C4
IgE
Mecanisme non-imunologice
Toxice
Farmacologice
Nici unul
Cantitatea necesara pentru a determina reactii negative
Cantitate mica si mare; deseori reactii dependente de dozaj
1 molecula de aliment alergenic necesar pentru a determina alergia
Intolerante alimentare

Intoleranta alimentara poate produce simptome digestive similare cu cele de reactivitate dar nu implica sistemul imunitar. In schimb, cand alimentul in cauza este consumat, nu este digerat in mod corespunzator si incepe sa fermenteze in interiorul intestinelor. Cel mai bun exemplu de intoleranta alimentara este intoleranta la lactoza. Aceasta este caracetrizata de balonare, scaune moi sau diaree si flatulenta. Intoleranta la lactoza este cauzata de inabilitatea organismului de a produce suficiente cantitati ale enzimei lactaza, care digera lactoza din lactate. Evitarea in acest caz a lactatelor si suplimentarea cu enzima lactaza sunt solutiile la acesta problema, pentru o persoana cu intoleranta la lactoza.