• Facebook
  • LinkedIn
  • Soundcloud
  • Twitter
  • Facebook
  • Subscribe
  • Contact
  • 0Shopping Cart
Health Programs - Metabolic Energy
  • Health Programs
    • Personalized Diet
    • Clinical Evaluation
    • Intake Form
  • Raluca Schachter
  • Store
  • Articles
  • Podcast
  • Video
  • Testimonials
  • Cautare
  • Menu

Bacteria intestinala si obezitatea.

14 martie 2018/în Controlul greutatii, Sanatate gastrointestinala /de Raluca Schachter
https://metabolicenergy.net/wp-content/uploads/2018/03/varianta-2.mp3


 

Daca se ia in considerare faptul ca exista 500 de specii si aproximativ 1kg si jumatate de bacterii in intestine, atunci se poate constientiza importanta pe care o are sanatatea digestiva. Sistemul nostru digestiv contine trilioane de bacterii si toate contin cel putin de 100 de ori mai multe gene decat organismul. Asadar ADN-ul bacteriilor din intestine depaseste propriul ADN al organismului de aproximativ 100 de ori. Organismul uman are aproximativ 20,000 de gene dar bacteriile prezente au 2,000,000 sau mai mult!

Microbiomul este compus din bacterii si alte microorganisme, care se regasesc in cavitatea bucala, pe piele, in nas, in zona genitala si in intestine. Deoarece 80% din sistemul imunitar se afla in intestine, este esential sa asiguram sanatatea microbiomului. Toate bacteriile benefice din sistemul digestiv influenteaza sistemul imunitar si determina sanatatea sau lipsa acesteia. Astfel sanatatea sistemului digestiv devine un element central pentru sanatatea intregului organism si chiar a starii mentale.?

Sistemul digestiv este o imensa „fabrica” de chimicale naturale care contribuie la digestia alimentelor, la producerea vitaminelor, reglarea hormonala, excretia toxinelor, producerea de substante cu rol de vindecare si practic mentinerea homeostazei.

Sanatatea intestinala poate fi definita ca digestie, absorbtie si asimilare optima a alimentelor. Dar acest lucru depinde de foarte multi factori. Unul dintre acestia este populatia microbiana din intestine, un ecosistem divers si interdependent. Speciile acestei populatii trebuie sa fie in echilibru pentru o sanatate optima. O suprapopulare cu microorganisme patogene precum paraziti, ciuperci sau bacterii sau insuficiente specii de microorgansime benefice precum Lactobacillus sau Bifidobacteria, poate determina o multitudine de probleme de sanatate.

Conexiunea intre bacteriile intestinale si obezitate.

Pentru cele mai multe persoane care se lupta cu obezitatea, cauzele principale sunt alimentatia necorespunzatoare, toxicitatea acumulata, dezechilibrele biochimice si lipsa de exercitiu fizic. Cercetarile din ultimii ani insa au evidentiat rolul important pe care il joaca milioanele de microbi intestinali cand analizam cauzele obezitatii. Noile evidente indica ca bacteria intestinala altereaza modul in care se acumuleaza grasimea, cum se echilibreaza nivelul de glucoza in sange, cat si modul in care organismul raspunde la hormonii care determina foamea sau satietatea. Combinatia gresita de microbi poate sa contribuie la obezitate si diabet chiar din momentul in care ne nastem.

Informatii cu privire la rolul bacteriilor intestinale in obezitate a venit de la studii care au comparat bacteria intestinala in persoane obeze si persoane cu greutate corporala normala. In studii facute pe gemeni obezi sau cu greutate normala, cercetatorii au descoperit ca microbiomul intestinal al persoanelor cu greutate normala era foarte divers, ca o padure tropicala! Dar microbiomul gemenilor obezi era mult mai putin divers, unde doar cateva specii dominau. Persoanele cu greutate normala aveau o varietate de Bacteroidete, o specie de microbi specializata in descompunerea amidonului si fibrelor in molecule mai mici, pe care corpul le poate folosi ca sursa de energie. Persoanele obeze insa au un procent mai ridicat de Firmicute, bacterii care maresc extractia calorica din alimente si contribuie la surplus de greutate corporala.

Un studiu pe soareci publicat in Science a adus confirmari suplimentare in acest sens. Studiul a fost facut pe pui de soareci identici genetic, crescuti intr-un mediu septic. Sistemul lor digestiv a fost ulterior populat cu microbi intestinali colectati de la femei obeze si surorile acestora cu greutate normala (trei perechi de gemeni fraternali si o pereche de gemeni identici au participat la studii.) Soarecii au consumat aceeasi dieta in cantitati egale, dar cu toate acestea soarecii care au primit bacterii de la persoanele obeze au devenit si ei obezi si au prezentat mai multa grasime corporala decat? soarecii care au primit microbi de la persoanele cu greutate normala. De asemenea, soarecii obezi aveau o comunitate saraca de bacterii intestinale.

Cercetatorii au continuat studiul, lasand ambele grupuri de soareci sa traiasca impreuna. De data aceasta, ambele grupuri au pastrat o greutate normala. Soarecii care au primit microbii persoanelor obeze au imprumutat din bacteriile soarecilor „cu greutate normala”, si in special din specia Bacteroidetelor. Acest lucru a fost probabil posibil prin ingerarea materiilor fecale, lucru des intalnit la soareci. Pentru a consolida aceste descoperiri, cercetatorii au transferat 54 de tipuri de bacterii de la soarecii cu greutate normala catre cei care au primit microbi de la persoane obeze; acestia din urma nu au mai devenit obezi dupa acest transfer.

O alta conexiune intre bacterii si obezitate este cea referitoare la Helicobacter pylori, o bacterie comensala din stomac, dar care poate deveni si patogena, atunci cand conditiile sunt favorabile. Aceasta poate regla apetitul prin modularea hormonului grelin, un hormon care stimuleaza apetitul. H pylori a fost odata abundenta in sistemul digestiv al populatiei din trecut, fara sa fie patogena, dar in prezent a devenit o bacterie comensala rara. Acest fapt se datoreaza mediilor exagerat de curate, septice, hranei procesate si consumului de antibiotice. In prezent infectiile cu H pylori (unde bacteria a devenit patogena) sunt deja foarte numeroase.

Interactiunea intre alimentatie si bacteria intestinala te poate predispune la obezitate din ziua in care te nasti, daca ne gandim la modul in care te nasti. Studii au demonstrat ca atat bebelusii care au consumat lapte praf cat si cei care au fost nascuti prin cezariana au un risc mai crescut de obezitate si diabet, decat cei care se nasc vaginal sau sunt alaptati. Copilul se „auto-inoculeaza” cu bacterii benefice atunci cand este nascut vaginal iar prin alaptare se transmit aceleasi bacterii benefice, care previn colonizarea celor patogene. Bebelusii care consuma doar lapte praf dezvolta anumite bacterii in intestine, care se observa la copiii alaptati doar atunci cand acestia incep sa consume alimente solide. Acest lucru ii predispune pe copiii care consuma lapte praf la alergii, astma, eczema, boala celiaca cat si obezitate.

De asemenea, si antibioticele sunt raspunzatoare de dezechilibrul bacteriei intestinale si anihileaza bacteria care ajuta organismul sa mentina o greutate normala.

?Cum se restabileste echilibrul intestinal?

In general, persoanele care introduc in alimentatie surse de pre si pro-biotice (din mancare si suplimente) si consuma o cantitate adecvata de fibre din legume si fructe, isi vor imbogati flora intestinala cu bacterii benefice. Acest lucru insa nu este suficient pentru a restabili corespunzator echilibrul in sistemul digestiv; multe alte aspecte trebuie luate in considerare printre care: consumul unei alimentatii potrivite tipului metabolic, consumul potrivit de nutrienti din suplimente, echilibrarea biochimica, vindecarea sindromului „leaky gut”, eliminarea patogenilor intestinali, reechilibrarea microbiomului, reducerea inflamatiei si a toxicitatii.

In ceea ce priveste evaluarea reala a starii microbiomului intestinal, cat si detectarea corecta si precisa a prezentei microorganismelor patogene, folosesc in practica mea testul Ubiome si testul GI MAP. Acestea sunt teste revolutionare, care folosesc o tehnologie avansata prin analiza ADN; rezultatul poate astfel aduce multe informatii clinice importante, care nu pot fi detectate in alt fel si contribuie la dezvoltarea unui plan targetat de vindecare intestinala.

Pentru consultanta de specialitate in problemele tale de sanatate, ?poti programa o?consultatie?aici.

 

 

 

Resurse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5440985/

https://bmcmicrobiol.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2180-9-123

Not Sterile, After All: The Placenta?s Microbiome

https://www.scientificamerican.com/article/how-gut-bacteria-help-make-us-fat-and-thin/

Share this entry
  • Share on Facebook
  • Share on WhatsApp
  • Share on LinkedIn
  • Share by Mail
https://metabolicenergy.net/wp-content/uploads/2018/03/buenas-bacterias-intestinales.jpg 763 833 Raluca Schachter https://metabolicenergy.net/wp-content/uploads/2019/09/logo-Metabolic-Energy-1-300x153.jpg Raluca Schachter2018-03-14 19:34:062019-10-13 07:45:21Bacteria intestinala si obezitatea.

Articole recente

  • The Root Cause of Mental, Emotional and Behavioral Disorders: A Dysfunctional Digestive System.
  • Chronic Viral Activity: a Functional and Integrative Approach to Profound Healing.
  • Calcium Metabolism and Bone Fractures.
  • Glucuronidation: Essential In the Detoxification of Toxins and Hormones.
  • Gut Microbiome Diversity and Quality ? The Key to Health and Longevity.

The information provided on this website is for educational purposes only and should not be construed as personal medical advice, diagnosis or treatment. No action should be taken based solely on the contents of this site. Please consult the appropriate health professionals in any matter relating to your health or well being.

Powered by Energy Web - Offline/Online Sales Strategy for MetabolicEnergy
Infectia cu virusul HPV dispare in mod natural si spontan in cele mai multe... Making Sense Of Dental Care: Interview With Dr. Mark Manhart, DDS
Scroll to top